Torsk med sandefjordsmør

Torsk hører jo julen til, selv om familien min ikke har hatt noen tradisjon med å spise torsk i julen synes jeg det er et deilig avbrekk til all den fete julematen.

Her kan man bruke de grønnsakene man selv liker. Man kan dampe de, steke de eller bake de.

Jeg bruker å koke grønnsakene i godt saltet vann i 1-2 min avhengig av størrelse, så avkjøler jeg de raskt i isvann. Så kan de bare dampes opp med litt smør og litt vann når de skal brukes.

Sandefjordsmør er også en saus som er ganske enkel å lage og som smaker veldig godt til torsk.

Torsken bruker jeg å legge i saltlake i ca en time før jeg damper, trekker eller baker den i ovn.

Saltlake lager du enkel av 1 liter vann og 100 gr salt, ett par laurbærblad og noen pepperkorn, kok opp til saltet er oppløst og avkjøl. Når laken er kald legger du i fisken. Denne lakeoppskriften kan du bruke til andre ting også, som for eksempel ribbe eller kalkun.

Dette trenger du:

4 stykker torsk à ca 150 gr,

ca 150 gr grønnsaker etter ønske pr. person

2 dl fløte

100 gr smør

1 ts hvitvinseddik eller sitronsaft

Salt

Pepper

Finhakket persille, her kan du bruke tørket

Slik gjør du:

Lag saltlaken. Legg fiskestykkene i laken når den er kald.

Kok opp vann og tilsett godt med salt. Vask, skrell og kutt grønnsakene. Gi de et lett oppkok i vannet ca 1-2 min. Avkjøl så i isvann, hell av vannet.

Sett over en kjele med vann med ett par laurbærblad, noen pepperkorn og kok opp. Når vannet koker, slår du ned varmen til det såvidt bobler i overflaten. Kok opp fløten. Når fløten koker trekker du kjelen til side og pisker inn smøret. Smak til med salt, pepper, sitro/eddik og persille. Hold sausen varm (må ikke koke).

Ta fiskestykkene opp av laken og tørk lett med kjøkkenpapir. Legg så fisken i kjelen du skal trekke fisken i. Fisken trenger nok 7-10 min avhengig av tykkelse.

Damp grønnsakene i en kjele med litt smør og litt vann. Smak til med salt og pepper.

Server og nyt.

NYT OG KOS DEG.

Kokken Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.