Lussekatter.

Jeg vet jeg er et par dager for tidlig ute, men jeg tenkte hvis det er noen som har lyst til å prøve denne fantastiske deigen så må jeg dele den med dere før Luciadagen.

Som dere sikkert har skjønt er jeg en smule opphengt i surdeig, men jeg synes at resultatet man får ved bruk av surdeig er så utrolig mye bedre enn ved bruk av tørrgjær eller ferskgjær. Det tar litt lengre tid men det er SÅ verdt det.

Det er nå over ett år siden jeg startet den surdeigstarteren jeg bruker nå, med litt tid og kjærlighet har du starteren lenge. Jeg lagrer min i kjøleskapet og tar den ut og fòrer den opp dagen før jeg skal bake. Husk alltid å ta vare på litt og sett tilbake i kjøleskapet.

Denne lussekattdeigen kan man også bruke som bolledeig, bare dropp gurkemien.

Dette trenger du:

1150 gr hvetemel

200 gr sukker

50 gr honning

2 ts kardemomme

1/2 ts salt

6,5 dl melk

250 gr smør

2 stk egg

3 ts gurkemeie

150 gr surdeigstarter

Egg til pensling

Rosiner til pynt, legg de gjerne i vann en times tid først, så brenner de seg ikke så lett.

Slik gjør du:

Del smøret i terninger og la det bli temperert.

Ha mel, sukker, honning, kardemmomme, salt, gurkemeie og surdeigstarter i en bolle. Tilsett kald melk og start eltingen. Elt deigen i ca 10 min,dette aktiverer glutenet og gjør deigen mer elastisk, før du tilsetter halvparten av smøret noen terninger av gangen. Ha så i et egg og elt det godt inn i deigen. Tilsett resten av smøret , når alt smøret er eltet inn i deigen tilsetter du det siste egget og elter til egget er godt eltet inn i deigen.

Sett deigen til heving i en bolle med lokk i romtemperatur. Etter 30 min bretter du deigen. Dette gjentar du 3 ganger med ca 30 min mellomrom. (Se video)

Deretter setter du deigen til heving i ca 12 timer avhengig av temperatur. Deigen skal doble seg i størrelse.

Ha deigen ut på en melet flate og rull den til en tykk pølse, del den så i emner på ca 80 gr. Rull hvert emne til en pølse og form den så til en ess.

Legg emnene til heving på et stekebrett med bakepapir, når du har formet alle emnene pynter du hver ess med to rosiner og dekker til med et klede.

La de stå å heve til de har doblet seg i størrelse igjen.

Pensle de så med egg og stek de på 210-220 grader i ca 8 min.

NYT OG KOS DEG.

Kokken Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.