Hasselnøttis
Is og nøtter hører julen til. Dette er en liten og enkel vaniljeis oppskrift som jeg smaker til med Hasselnøttpralin, som er ristede hasselnøtter du vender i varm karamell, avkjøler før du hakker de eller knuser de. Denne er god å spise alene, sammen med bær eller med en deilig sjokoladekake.
Først må du lage Pralinen, du trenger ikke alt til isen, det du ikke bruker kan du oppbevare i en lukket beholder og bruke til kaker, iskrem eller noe annet snadder.
LUKE 7
Hasselnøttiskrem
Ingredienser
250 gr hasselnøtter
40 gr sukker/ sukrin
20 gr vann
- Iskrem
2 stk Eggeplommer
50 gr Sukker/sukrin
4 dl Melk
1,25 dl Fløte
1/2 stk Vaniljestang
4 ss Hasselnøttpralin eller mer, smak deg til
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200*C
- Ha nøttene på et stekebrett og rist de i ovnen i ca. 10 min. Pass på at de ikke blir brent
- Ta de ut og ha de over i et kjøkkenhånkle, samle hjørnene og gni nøttene mot hverandre for å fjerne skallet.
- Fjern nøttene over i en bolle og kast skallet
- Kok vann og sukker til karamell, pass på at den ikke brenner seg.
- Gjør klart et bakepapir på en stekeplate.
- Ha nøttene over i karamellen og vend de rundt slik at alle får karamell på seg. Avkjøl de på bakepapiret.
- Når de er avkjølt kan du knuse eller hakke de.
- Iskrem
- Kok opp fløte, melk og vaniljestang
- Rør sammen eggeplommer og sukker
- Ta fløtemelken av varmen og rør den forsiktig inn i eggeblandingen, pass på temperaturen så ikke eggene koagulerer.
- Hel så blandingen tilbake i kjelen og varm den opp til 85*C mens du rører med en slikkepott.
- Når den har nådd 85*C heller du iskremsmeten over i en bolle eller lignende og avkjøler den.
- Har du en iskremmaskin eller lignende kjører du sammen iskremsmeten i denne. Hvis ikke setter du bollen i frysa og rører av og til helt du får iskrem.
- Smak til med hasselnøttpralinen og nyt.
Nyt og kos deg.
Kokken Cato.