Surdeigs Pizzabunn

Jeg bare elsker SURDEIG!

Har ikke kjøpt brød i butikken på over ETT år. Baker brød og polarbrød en gang i uka og da holder det til frokost og skolemat.

Men man kan jo bake så utrolig mye godt med surdeig og pizzabunn med surdeig som har fått stått ett par dager å modnet seg er noe helt annet enn hva du får kjøpt i butikk eller en rask deig du slenger sammen med tørrgjær.

Det er heller ikke så vanskelig å bake med surdeig som alle tror. Det man må huske på er at deigen trenger litt mer heve tid og at man må for surdeigsstarteren med jevne mellomrom.

Jeg har min stående i kjøleskap og fòrer den opp dagen før jeg skal bake slik at jeg får den mengden surdeig jeg trenger pluss litt som skal tilbake i kjøleskapet.

Her er oppskriften på pizzabunn med surdeig:

285 gr hvetemel

32 gr rugmel

212 gr kaldtvann

6 gr sukker/honning/sirup

9 gr salt

47 gr surdeigsstarter

Slik gjør du:

Vei opp alle ingrediensene bortsett fra saltet og ha de i eltebollen.

Elt deigen i ca 10-20 min på lav til middels hastighet, ha deretter i saltet og elt på høy hastighet i ca 1 min. Lang eltetid bygger opp gluten-nettverket i deigen.

Ha deigen over i en bolle med lokk, eller legg plast over. Sett den til heving på kjøkkenbenken. Etter ca 30 min skal du brette deigen, ta tak i et “hjørne” av deigen og brett inn mot midten, gjør slik til du har kommet helt rundt. Gjenta dette 3 ganger med 30 min mellomrom.

Nå skal deigen heve i 8-12 timer i romtemperatur. Så deler du deigen i emner på ca 290 gr (porsjonspizza) form den til baller og ha den over i en oljet bolle, plastboks eller noe annet egnet, helst med lokk eller så bruker du plast over. Sett deigen til heving i kjøleskapet natten over. Ta ut deigen 2-4 timer før du skal steke den.

Når deigen har fått hevet på nytt i romtemperatur setter du ovnen på maks 250-300 grader. La gjerne stekebrettene stå i ovnen så de blir varme.

Form og dra pizzabunnene til ønsket størrelse og ha på saus. http://kokkencato.no/pizzasaus/2015/07/03 og ditt favoritt fyll. Jeg bruker å legge de på bakepapir for da blir de enklere å dra over på de varme brettene når du skal steke de. Husk å hold et øye med de for steketiden varierer fra ovn til ovn.

Velbekomme.

Kokken Cato

2 kommentarer

  1. Hei. Normalt sett bruker man 2-2,5 % av melvekten i salt. Jeg synes det gir litt lite smak i deigen. Derfor bruker jeg nesten 3 % 🙂 Mvh Kokken Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.