Surdeigs Julekake

Julekake får man jo kjøpt så og si året rundt men en surdeigsvariant har jeg ennå ikke sett hos noen av de lokale bakerne i allefall. Så da gjorde jeg et forsøk og kom frem til denne varianten.

Jeg bruker kun rosiner i denne, siden jeg ikke er så fan av sukat. Det som er viktig er å legge i bløt rosinene og eventuelt annen tørket frukt du vil ha i. Vi legger i vann rosiner og frukt for at ikke de skal trekke til seg væske fra deigen, bakverket blir saftigere.

Dette trenger du:

1 kg hvetemel

150 gr sukker

50 gr honning

2 ts kardemomme

1/2 ts salt

6,5 dl melk

200 gr rosiner

1 pk sukat (valgfri)

250 gr smør

150 gr surdeigstarter

Slik gjør du:

Legg rosiner og eventuelt sukat eller annen frukt i vann(min 1 time)

Bland alle de tørre ingrediensene bortsett fra salt. Ha i honning, surdeigstarter og kald melk. Del opp smøret i terninger og temperer det.

Elt så deigen sammen i 10-20 min, ha i det tempererte smøret en terning av gangen helt til alt smøret er eltet inn. Ha i saltet og elt på høy hastighet i ca 1 min.

Ha deigen over i en bolle eller beholder med lokk og sett den til heving et lunt sted. Etter 30 min “bretter” du deigen ta tak i “hjørnet” på deigen og brett inn mot midten, gjør dette til du har kommet helt rundt og gjenta 3 ganger med 30 min mellomrom. Så settes deigen til heving i 8-12 timer.

Ha deigen på en melet benk og form til 2 stk julekaker på ca 1 kg, hev de så videre i 1-2 timer eller til de har doblet størrelse. Pensle de med et vispet egg og stek på 175* C i ca 1 time. Husk å forvarm ovnen.

NYT OG KOS DEG.

Kokken Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.